Rasbeskrivning

Rasbeskrivning Bombay (varierar mellan olika förbund)

Huvudet är runt och av medelstorlek. Pannan är rundad med ögonen sittande brett i sär. Öronen är av mediumstorlek, brett sittande, alerta, lite framåtlutande och något rundade vid tippen. Ögonen är stora och runda, färgen ska vara från guld till koppar. Hakan är kraftig och rundad. Nosen är bred, ganska kort och något rundad. Profilen ska ha ett synbart stopp. Nacken är välformad och är kort till medium.


Kroppen är av medelstorlek, något lång men kompakt, fast och muskulös. Bröstkorgen är bred och välutvecklad. Benen är robusta och i proportion till kroppen. Tassarna är små och rundade. Svansen är medellång och avrundad mot tippen. Benstommen är kraftig. Katten är överraskande tung för sin storlek.


Generell beskrivning Bombay

Bombayrasen härstammar som en hybrid mellan Burma och Amerikansk Korthår. Trots det har den sina egna distinkta drag som skiljer den från dess förfäder. Skapad att påminna om en mini-panter är den idealiska bombayen en medelstor katt, välbalanserad, vänlig, alert och social. Bombayen är en katt med utmärkt fysik med en välutvecklad fast muskulatur. Det ska inte förekomma några tecken på fetma, plufsighet eller apati. Den har en stark benstruktur och är överraskande tung för sin storlek. Detta tillsammans med dess kolsvarta lackskinns liknande päls, ett rundat huvud, kopparmyntsliknande ögon och sitt vänliga uttryck beskriver en katt helt i sitt slag ojämförbar med någon annan ras.


Temperament

Bombayen är mycket nyfiken och påhittig och vill mer än gärna vara med i alla sysslor vare sig det rör sig om plock med disken, paketinslagning eller vikning av tvätt. Glatt 'hjälper' den till så att plaggen hamnar rätt i garderoben. Den lägger sig helt sonika precis där man just skulle lägga plagget. Uppsynen är förväntansfull och katten är beredd att ta en brottningsmatch med tröjan du just skulle lägga ner.


Balansen och smidigheten är enastående på denna muskulösa men ändå så smidiga katt. Att balansera högst upp på dörren eller duschkabinen är bästa sättet att hålla koll på omgivningen så att den inte missar något intressant som ska utforskas.


Bombayen trivs alldeles utmärkt som innekatt och anpassar sig lätt efter dess omgivning Den älskar värme och vill gärna dela säng med sin ägare, helst under täcket där det är som varmast.


Denna unika katt är mycket lättlärd och går gärna på promenad i koppel för att utforska omgivningen. Att apportera är en sysselsättning som många Bombayer älskar. Att ha en så alert katt innebär att du också får en katt som kan öppna dörrar och som tycker om kurragömma-lekar.


Pälsen är mycket lättskött. Bombayen hårar minimalt, om alls. Vill du att din katt ska glänsa så stryker du bara av den med ett sämskskinn eller bara med handen.


Bombayen som är en aktiv katt vill gärna ha en kattkompis, företrädesvis en annan Bombay eller Burma. Detta beror förmodligen på att de kräver ett intellekt, en uppfinningsrikedom, lekfullhet, fantasi och energi som ligger på samma nivå som hos dem själva. Bombayen går även fantastiskt bra ihop med hund.