Head Defect (Burmasyndromet)

Head Defect

Med sin blanka svarta päls och bärnsstensfärgade ögon ser den traditionella Bombayen ut som en panter i miniatyr. Det var just den svarta pantern Nikki Horner hade som förlaga när hon för 50 år sedan skapade Bombayen. Grundreceptet för att få fram den nya rasen var att korsa brun Burma med Amerikanskt Korthår.

På 70-talet utvecklades i östra USA en linje Burmor som hade stor framgång på utställningar i hela USA. De kallades Contemporary (moderna) och de hade extremt korta nosar och rundare huvuden.

Jakten på de korta nosarna ledde till en katastrof bland burmorna i slutet på 70-talet. De fick ett nytt utseende men genom en mutation (burmasyndromet) fick de också kattungar som föddes levande men med svårt deformerade huvuden (dubbla morrhårskuddar, inga ögon, ingen nos) där enda utvägen var avlivning.

Resultatet är att de flesta av dagens Contemporary Bombay och Contemporary Burma är bärare av den gen som orsakar "burmasyndromet". Allt detta på grund av att uppfödarna längtade efter utställningsframgångar hos domare som föredrog den extrema, moderna typen.

Den här genen som orsakar "burmasyndromet" är något som vi absolut inte vill få in i vårt avelsprogram. Vi ämnar bevara den traditionella Bombayen frisk och inte korsa den med Contemporay Bombay.

För oss är valet självklart. Moraliskt och etiskt kan vi inte försvara en avel där man låter genen föras vidare. Det är en utmanande uppgift, men vetskapen om att man föder upp friska katter uppväger alla svårigheter.